Sviatok sv.Floriána 2013

Čo sa to deje? Od hasičskej zbrojnice sa pohol sprievod. V čele Alexej hrdo nesie zástavu, Ivo sochu sv. Floriána, treticu uzatvára Erik. Za nimi výbor DHZ a ostatní členovia. Na krátku chvíľu sa sprievod zastaví na fare, kde sa k nám pridali miništranti s krížom, náš pán farár a osv. Pán opát Martin Ambróz Štrbák. V sobotu 4. mája bolo sv. Floriána, patróna všetkých hasičov a záchranárov. A my, popročskí dobrovoľný hasiči sme si jeho pamiatku uctili pri slávnostnej svätej omši.

Omšu celebroval pán opát, ktorý nám porozprával o modlitbe sv. Floriána. Vyzdvihol nezištnú pomoc dobrovoľných hasičov, ktorí sa vo svojom voľnom čase venujú záľube, kedy pomáhajú svojím blížnym. Či už je to pomoc pri zásahoch pri požiaroch, pri ochrane ľudských životov a majetku. Vyjadri poďakovanie za pomoc pri úprave okolia kostola a fary a zvlášť je hrdý na prácu z mládežou. Naši mladí hasiči dokázali na Biblickej olympiáde v Rožňave, že sú nielen šikovní, ale aj múdri.

Po odovzdaní obetných darov a po sv. prijímaní naše mladé hasičky Janka Sakáčová a Bianka Juhárová odovzdali pánu opátovi a pánu farárovi kytice, ako prejav našej úcty a vďaky. Za slávnostného hlaholu zvonov a spevu veriacich sa náš sprievod presunul na faru. Tam sme pobudli v priateľskom ovzduší a rozhovore s pánom opátom a pánom farárom.

Táto nedeľa nebola len sviatkom popročských hasičov. Po svätej omši som si osobne vypočula slová vďaky, chvály a úcty na adresu nás, popročských dobrovoľných hasičov.

Zuzana Grácová - kronikárka