História

História Dobrovoľného  požiarného zboru v Poproči

Od dávnych čias ľudia využívali oheň pri zabezpečení svojho života. Dokiaľ ho mali pod kontrolou, slúžil im a bol im dobrým pomocníkom. Keď sa však vymkol spod kontroly ľudí, dokázal byť veľmi nemilosrdným a stal sa ich nepriateľom. Aj v našej a okolitých obciach si ľudia začali uvedomovať, že chrániť sa pred nebezpečím požiaru je možné len spoločnými silami. Preto sa postupne začali združovať a organizovane chrániť pred týmto nebezpečným živlom.

Prvá písomná zmienka o existencii organizovanej požiarnej ochrany v našej obci je podľa miestej kroniky z roku 1921. Z veliteľov sa v nej spomínajú: Petráš Jakub, Spišák Imrich a Spišák František.

Zápisničná správa z 18. 2. 1935 hovorí o vypuknutí požiaru v stodole. Horieť začalo okolo 21:00 a na šírenie ohňa boli ideálne podmienky (bezvetrie, neprítomnosť obyvateľov v blízkosti požiaru a veľa slamy v stodolách). Oheň sa postupne rozšíril i na druhú stodolu a rezačku slamy. Pri hasení bola použitá ručná striekačka, hasilo sa aj vedrami a použité boli tiež háky a rebríky. Požiar sa podarilo uhasiť okolo polnoci.

Až po 2. svetovej vojne dostali miestni hasiči lepšie strojné vybavenie a začali vyvíjať veľmi dobré aktivity. Postupom času ručnú striekačku požiarnikom nahradili motorové striekačky PS 8 a PS 16, s ktorými dosahovali na okresných a krajských súťažiach veľmi dobré výsledky. V roku 1959 sa požiarne družstvo stalo absolútnym víťazom Okresnej súťaže v Drienovci.

Počet členov narastal a vrchol dosiahol v 70.- 80. rokoch 20. storočia, keď evidoval okolo 150 členov. Zo zachovaného oznámenia Slovenského zväzu požiarnej ochrany z dňa 24.3.1972, boli do hodnosti zbormajstrov vymenovaní títo členovia nášho Miestneho dobrovoľného požiarného zboru: František Brada, Ladislav Brada, Michal Grác, Imrich Harčarik, Benjamín Hužvár, Gejza Juhár, Ján Kliein, Imrich Kozel, Gustáv Kurian, František Spišák, Imrich Spišák, Ján Spišák, Štefan Spišák,František Štovčík, Juraj Štovčík, Pavel Štovčík, Vincent Štovčík, Ján Vinca, Michal Vinca. V 80. rokoch dostali miestni požiarnici od okresu požiarne vozidlo Avia, ktoré bolo neskôr vymenené za Škodu 706 CAS 25. S týmito vecnými prostriedkami zasahovali pri požiaroch rodinných domov, priemyslených a poľnohospodárskych objektov, poľnohospodárskych kultúr a pri hasení lesných požiarov.

Odbornú, spoločenskú, kultúrnu a športovú činnosť vykonávali družstvá mužov, žien, dorastencov, chlapcov, dievčat a družstvá žiakov a žiačok. Pravidelne robili nácviky a zúčastňovali sa súťaží v regióne, okrese i v kraji. Každý aktívny požiarnik vlastnil slávnostnú uniformu a pracovný oblek. Okresné súťaže pripravila niekoľkokrát aj naša obecná organizácia.