Výročná členská schôdza za rok 2016

Poslanie, ktoré plníme je krásne, ušľachtilé a nanajvýš potrebné 

Dňa 7. januára 2017 sa členovia DHZ Poproč stretli v sále kultúrneho domu, aby si povedali, čo v uplynulom roku urobili a ako sa im  darilo počas  roka pri rôznych aktivitách  zboru. Výročnú členskú schôdzu otvoril veliteľ DHZ Martin Jasaň. V úvode privítal všetkých prítomných členov a vzácnych hostí, starostu obce  Ing. Štefana Jaklovského, pani riaditeľku ZŠ s MŠ RNDr. Boženu Mihókovú, vedúceho technika OR HaZZ v Košiciach mjr. Ing. Miroslava Turčánika, predsedu DHZ Medzev Gerharda Balásza a Vendelína Fogaráša, člena prezídia DPO SR a predsedu OV DPO Košice okolie. 

Po otvorení sa slova ujal predseda zboru Branislav Hužvár, ktorý predniesol správu o činnosti zboru v uplynulom roku. Pripomenul, že činnosť nášho hasičského zboru je bohatá a zasahuje takmer do všetkých oblastí života obce. V kultúrno spoločenskej oblasti sa v spolupráci s obcou podieľame na stavaní mája, spolupracujeme pri organizovaní obecného dňa detí. Už tretíkrát sme zorganizovali hasičskú zábavu, ktorá sa teší veľkej obľube našich spoluobčanov, čo nás nesmierne teší. Ako asistenčná hliadka sme nápomocní pri oslavách obce, púti na sv. Annu, SNP. Predseda DHZ sa zároveň poďakoval za celoročnú spoluprácu starostovi obce, pani riaditeľke, veliteľovi a všetkým členom DHZ. Po ňom sa slova ujal veliteľ DHZ, ktorý zhodnotil výcvikový rok. V roku 2016 sme mali 19. výjazdov. Z toho 4 krát sme boli volaní k požiarom, 3 krát horeli komíny a jeden požiar skládky v Jasove. Ostatné výjazdy boli technické – 6 krát ťahanie vody pri rôznych havarijných situáciách, 4 krát zásah pri likvidácii ôs a sršňov. Zúčastnili sme sa aj 4 cvičení, okrskového v Medzeve a Nováčanoch, spoločného cvičenia s HaZZ z Moldavy, ktoré sa konalo v objekte domova dôchodcov Sv. Anna. Šiesti členovia sa zúčastnili dvojdňového výcviku vo výcvikovom  stredisku v Lešti. Ďalšia naša činnosť bola zameraná na skvalitnenie teoretických a praktických zručností. V rámci  previerok pripravenosti sme sa zúčastnili obvodovej súťaže okresu Košice – okolie, ktorá sa konala vo Vyšnom Medzeve. Na tejto súťaži sme sa zúčastnili s mužským a ženským družstvom. Menej náročnou, ale potrebnou činnosťou sú aj protipožiarne asistenčné hliadky. Veľké poďakovanie v tejto oblasti patrí predsedovi DHZ B. Hužvárovi, ktorý zabezpečil asistenčné hliadky aj mimo našej obce, kde sme mohli reprezentovať našu DHZ, ako aj našu obec. Išlo o podujatia ako cezpoľný beh Tvrďák v Kavečanoch, Balónová fiesta pri Auparku, Optima challenge 2016. V rámci teoretických znalostí absolvoval jeden člen periodické školenie lezca a piati protiplynový poligón pre nositeľov ADP. Traja zložili kvalifikačné skúšky vedúceho mládeže v DPO SR druhého stupňa. Jeden člen zložil skúšky odbornosti hasič III. stupňa a dvaja hasič II. stupňa. Zamerali sme sa aj na prácu s mládežou, Ing. Tomáš Krížek vedie na základnej škole krúžok Mladých hasičov, ktorí  na naše potešenie dosahujú v súťažiach vynikajúce výsledky. Dievčenské družstvo obsadilo v Lige mladých hasičov už po tretí krát  prvé miesto a družstvo chlapcov sa umiestnilo v lige na peknom treťom mieste. Správu o činnosti Mladých hasičov predniesol Ing. Tomáš Krížek. Plán hlavných úloh na rok 2017 predniesol veliteľ DHZ.

Nasledovala diskusia v ktorej sa  pán starosta  poďakoval za celoročnú prácu, hlavne za pomoc pri kanalizácii obce, ale aj za účasť na kultúrno spoločenských akciách. Vyzdvihol ochotu členov DHZ venovať svoj voľný čas dobrovoľníctvu. Pán Ing. Turčánik pochválil aktivitu členov, že nezabúdajú na výcvik a zásahovú činnosť. Pán Balász poďakoval za to, čo všetko DHZ za sedem rokov fungovania urobila. Poďakoval sa predsedovi za vynikajúcu spoluprácu. Vyzdvihol to, že DHZ Poproč je súčasťou IZS a opäť je zaradená do skupiny A – celoplošného rozloženia síl. Ocenil spoluprácu DHZ so základnou školou vo viacerých oblastiach, no hlavne v súťaži Popročská chodbovica, na ktorú sa už všetky DHZ z okolia tešia.  Pán Fogaráš prejavil nesmiernu úctu k pánovi starostovi, predsedovi a veliteľovi a vyzval ich k vzájomnej a ústretovej spolupráci a zdôraznil ako je táto spolupráca pre všetkých dôležitá.  Pochválil našich členov OV, že sa pravidelne zúčastňujú porád a aktívne zastupujú našu DHZ v okrese. Ocenil  organizovanie súťaže pre mladých hasičov na našej škole, ktorá sa už stala súčasťou Ligy mladých hasičov. Poďakoval p. Hužvárovi za celoročnú aktivitu a za jeho prístup, ktorý mal ako predseda. V závere povýšil z poverenia prezidenta DPO SR  Martina Jasaňa do hodnosti vrchný technik a Branislava Hužvára do hodnosti starší technik. Pani riaditeľka v mene základnej školy vyzdvihla úspešnú, zmysluplnú a dlhoročnú prácu s mládežou, za ktorou vidieť úspechy v podobe víťazstiev. Za sedem rokov nazbierali mladí hasiči veľa výherných pohárov. Je to aj veľký úspech pri výchove mladej generácie, ktorá je vzorom pre ostatných žiakov, čo je veľmi dôležité pre ďalšie pokračovanie. V tejto práci vidí zmysel a základná škola je pre DHZ vždy otvorená.

Po diskusii nasledoval ďalší bod schôdze a to voľba nového výboru DHZ na roky 2017-2021. Novozvolený výbor bude v tomto období pracovať v zložení: Predseda: Alexej Veselý, Veliteľ- podpredseda: Martin Jasaň, Preventivár: Ján Mester, Pokladník – hospodár: Ing. Tomáš Krížek, Strojník: Slavomír Hužvár, Referentka pre mládež: Mgr. Katarína Harčariková, Tajomníčka: Dana Sakáčová, Kronikárka: Zuzana Grácova, Členovia výboru: Jaroslav Raščák, Erik Tóth, Beáta Mesterová, Revízorka: Irena Raščaková. Za delegátov na Okresné valné zhromaždenie boli zvolení  Martin Jasaň s hlasom rozhodujúcim a Mgr. Katarína Harčariková s hlasom poradným.

Dobrovoľné hasičstvo vždy bolo a aj je doslova prepletené s činnosťou obce. Dôležitá je ochota pracovať spoločne pre jeden cieľ a držať spolu, pretože len spoločnými silami niečo dosiahneme. Preto sa chceme poďakovať pánovi starostovi a obecnému zastupiteľstvu za finančnú podporu. Vedeniu ZŠ s MŠ, sponzorom a všetkým, ktorí nás akýmkoľvek spôsobom podporili alebo nám pomohli. Za spoluprácu ďakujeme aj opátovi Prof. ThDr. Martinovi Štrbákovi, PhD. a  nášmu pánovi farárovi. Veríme, že budeme aj naďalej spolupracovať na takej úrovni ako doteraz a naša činnosť v nasledujúcom období bude len napredovať.

Veľká vďaka patrí všetkým členom aj Vašim rodinám za pochopenie pre koníčka, ktorým je nesmierne záslužná a potrebná práca dobrovoľnej požiarnej ochrany.  Milí hasiči, konajme v duchu našich predchodcov, s vedomím, že poslanie, ktoré plníme je krásne, ušľachtilé a nanajvýš potrebné.

Na záver sa chceme za všetkých členov DHZ poďakovať B. Hužvárovi za jeho dlhoročnú činnosť vo funkcii predsedu DHZ, ktorá bola veľkým prínosom pre našu organizáciu.

 

                                                                                                                        Výbor DHZ