Cvičenie záchranných zložiek - GL RESCUE – 2014

V priebehupiatichdní od 4. - 8.6.2014 sa v meste Gelnica uskutočniluž 6. ročník  súčinnostného cvičenia záchranárskych zložiek . Organizátor cvičenia bol GL RESCUE international s ktorým úzko spolupracuje aj DHZ Medzev, ktorý nechýbali ani tento rok na tomto cvičení a spolu s nimi aj dvaja naši členovia s DHZ Poproč, Dano Jasaň a Braňo Hužvár. Toto podujatie má medzinárodný charakter a čo sa týka previerok pripravenosti jednotlivých zložiek je hodnotené ako jedno s najlepších na Slovensku.  Na cvičení sa zúčastnili takmer všetky záchranarske zložky ( Hasičské zbory USSteel Košice a DHZ Medzev, Záchranná služba východ, Horská služba Bachureň - Buče , Záchranari Česká Kamenica, Záchranari s OZ MRAK, Košická kynologická záchranárska brigáda a Vojenská letecká záchranná brigáda .

Hlavným cieľom tohto cvičenia je precvičenie a zdokonaľovanie si znalostí v oblasti technickej a predlekárskej prvej pomoci v teréne za každého počasia v akúkoľvek dennú či nočnú hodinu. V rámci hesla " ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku" , bolo jedným z ďalších cieľov organizátorov dostať zasahujúcich do časovej, psychickej afyzickej tiesne, aby dostali maximum so seba, ale hlavne z tímu, a naučili sa pracovať a komunikovať pod tlakom ako tím. Spolu účastníci absolvovali 8 zásahov rôzneho zamerania od pátracej akcie po nezvestnej osobe, požiare rôzneho druhu, záchrana ľudí v náročnom horskom teréne aj za pomoci vrtulníka až po hromadnú dopravnú nehodu.

Prínosom bola určite aj sobotná prednáška o poskytovaní prvej predlekárskej pomoci, ktorú viedol Miroslav Nagy, hlavný tréner Falck Academy. Rovnako však určite prispela aj prednáška o využití systému GPS pri pátraní po nezvestných osobách v teréne, ktorú viedol psovod Jindra Nečas. Ako som už spominal bolo to veľmi náročné cvičenie, no v každom prípade veľmi náučné a zmysluplné pre všetky zúčastnené organizácie či jednotlivcov jako aj pre nováčikov.

Na záver by som chcel touto cestou  poďakovať organizátorom s GL RESCUE internationale za ich čas a obetu. Kamarátom-kolegom  z DHZ Medzev, preto že bez nich by sme sa na tomto podujatí nikdy nezúčastnili, všetkým zasahujúcim za ich odhodlanosť zúčastniť sa, samozrejme aj figurantom za ich trpezlivosť a odvedené herecké výkony.

Ďakujeme a tešíme sa na 7. ročník v roku 2015.

 

Predseda DHZ Poproč, Košice okolie – Branislav Hužvár