To bol ale víkend

Uplynulý víkend 24. a 25. marca 2012 bol pre členov nášho dobrovoľného zboru poriadne pestrý. V sobotu od rána sme sa zúčastnili s našimi mladými hasičmi Halovej súťaže v obci Čaňa. Pár hodín po príchode domov sme boli privolaní k požiaru lúčnej plochy v dolnej časti obce pri Lipovej ulici. Rýchlym príchodom sa nám v súčinnosti s profesionalnými hasičmi z HAZZ z Moldavy nad Bodvou podarilo v krátkom čase dostať oheň pod kontrolu a uhasiť ho.

V nedeľu sa časť našich členov zúčastnila na pietnej spomienke na zosnulého pána farára Antona Mazána, ktorý bol veľkým podporavateľom nášho zboru. Spomienka naňho sa konala v Nitrianskom Rudne, jeho rodnej obci.

Oddychové nedeľné dopoludnie ostatným členom prerušil pred 11. hodinou požiarný poplach. Opäť horela vysoká suchá tráva za pozemkami na uliciach Lipová a Družstevná. Tentoraz už oheň zasahoval aj do priľahlých záhrad a ohrozoval blízke budovy. Včasným zásahom sme ešte pred príchodom profesionálnych hasičov požiar dostali pod kontrolu a zamedzili tak jeho ďalšiemu šíreniu.

Pravdepodobnou príčinou oboch víkendových požiarov bolo nezodpovedné správenie občanov, ktorí aj napriek suchému obdobiu a zákazu rozkladania ohňov bezohľadne spaľujú suché lístie a vypaľujú trávnaté plochy. Verím, že po týchto našich posledných dvoch rýchlich zásahoch ubudne ľudí, ktorí hovoria: " Ta načo nám vo valale hašičoch, šak kym sa oni zídu ta šicko zhori". Tak aj vďaka našej pohotovosti a obetavosti "šicko nezhorilo" a oba tieto prípady sa našťastie obyšli bez ujmy na zdraví a veľkej škode na majetku občanov.

Veľa ľudí trávi voľný čas pred televízorom, alebo v zábavných podnikoch. Náš kolektív si počas tohto víkendu našiel čas na prácu s mládežou, dôstojnu spomienku na človeka, ktorý už nie je medzi nami a na záchranu majetku občanov obce pred plameňmi. Čo už, každý čerpá energiu z iného žriedla.